Tips

3 redenen waarom een hotel kopen nog steeds een echte investering is

Na de val van de hotelsector door de coronacrisis, zien weinig investeerders het nut nog in om hun geld in een hotel te stoppen. Voor een lange tijd hebben vele hotels namelijk volledig hun deuren gesloten moeten houden, waardoor de winst ontzettend kelderde. Van 2019 op 2020 bleek dan ook dat de bezettingsgraad met zowaar meer dan 40% daalde! Een lagere bezettingsgraad betekent ook automatisch minder winst voor de hoteliers. De gemiddelde prijs voor een kamer daalde van rond de €120,- naar minder dan €90,- in 2020. 

Het is niet meer dan logisch dat slimme investeerders denken dat er geen winst meer uit een hotel te halen is. Niets is echter minder waar. 2020 laten we ondertussen achter ons en 2022 biedt weer nieuwe kansen en mogelijkheden. Hier lees je drie redenen waarom een hotel kopen in 2022 daadwerkelijk een investering is!

De herstellende bezettingsgraad en prijzen

Na de keldering van de bezettingsgraad naar niks, was het vanzelfsprekend dat deze alleen maar beter kon worden vanaf dat moment. Na de heffing van de meest recente lockdown, is deze dan ook flink gestegen. De hotelmarkt staat er weer een stuk positiever in. De voorspellingen voor 2022 luiden dan ook dat hoteliers langzamerhand kunnen herstellen van het verlies dat zij hebben gedraaid. Dit betekent niet alleen een hogere bezettingsgraad, maar ook hogere prijzen voor kamers.

Hotels in Amsterdam en omstreken zijn door heel Nederland het hardst geraakt door corona. Dit komt voornamelijk door het hoogseizoen, waarin de meeste toeristen op vakantie gaan en Amsterdam bezoeken. Hier houden hoteliers rekening met een herstel dat in vergelijking met andere streken een stuk langer duurt. Toch zijn de prijzen van kamers weer zo goed als de oude en blijkt de bezettingsgraad ook te verbeteren.; interessante punten voor investeerders. 

Flexibiliteit 

De hotelsector is ontzettend dynamisch. De kans dat je als hotelier een vast inkomen binnenkrijgt, is enorm klein en komt niet vaak voor. Dit heeft te maken met het hiervoor genoemde hoogseizoen. Tijdens de vakanties zal het ongetwijfeld drukker zijn dan doordeweeks. De bezettingsgraad zal doordeweeks voornamelijk ingenomen 

worden door zakenlui die tussen hun reizen door in een hotel verblijven. Deze periodes van hoge winst kunnen een hotel kopen een aantrekkelijke optie maken voor investeerders. Een ander voordeel is dat er nog steeds winst te halen is uit de maanden tussen de vakanties door, door de zakenlui die kamers in hotels bezet houden.

Rendement op twee verschillende manieren verkrijgen

Rendement is geen stabiele stroom van inkomsten. Helaas zullen er ook periodes voorbij komen waarin de winst minder hoog is. Hoteliers kunnen op twee diverse manieren rendement verkrijgen. Zo bestaat de mogelijkheid om het hotel te verhuren aan een keten, zodat het rendement het gehele jaar door ietwat gelijk is. Maar je kan zelf ook deelnemen aan de sector en exploiteren. Dan is je winst een stuk hoger, maar zijn er wel veel meer risico’s aan verbonden. Dit is onder andere gebleken uit de plotselinge situatie die COVID-19 veroorzaakte. Al in al is een hotel kopen zeker een investering en is het het waard om een kijkje te nemen naar de hotelsector.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen