Tips

Waarom je altijd voorzichtig moet zijn met investeren

Het is tijd om over geld te praten. Specifiek, hoe je voorzichtig moet zijn met het beleggen van je geld. Ik weet wat je misschien denkt: “Maar het is niet zo dat ik elk jaar een ton geld verdien! Waar moet ik me zorgen over maken?” Wel, het zit zo: ook al heb je maar €20 op je bankrekening en verdien je niet meer dan dat, dan nog zal op een dag (hopelijk) je €20 veranderen in €200 of €2.000 – en wat dan? Je zou alles kunnen verliezen omdat je niet voorzichtig genoeg was met waar je het in investeerde. Dat lijkt nu misschien onwaarschijnlijk, maar denk eens terug aan al die keren dat iemand je vertelde dat hij zijn baan verloor en hoe ze geen geld hadden omdat ze geen back-upplan hadden.

Wel, nu ben je bewust gemaakt van de gevaren van niet voorzichtig zijn met je financiële investeringen, dus hier zijn wat tips over hoe je dat kunt doen:

Lees je in

Wees meer financieel onderlegd en leer meer over geld sparen en beleggen. Je kunt zelf beslissen of je al dan niet wat geloofwaardige bronnen online raadpleegt (en we weten allemaal dat Wikipedia duidelijk betrouwbaar is)

Pas op voor advies

Als je iemand bent die beleggingstips volgt door online onderzoek te doen, wees dan op je hoede. Er is waarschijnlijk een reden waarom er niet veel mensen zijn die zulke praktijken te gelde maken – het is omdat te veel voorlichting voor hen tot minder winst leidt. Dus als je wilt volgen wat andere mensen zeggen, probeer dan een echte bank of makelaarskantoor eerst.

Geef minder uit dan je verdient

Het is eenvoudig: geef alleen uit wat je je kunt veroorloven en investeer de rest (vooral als je net als ik geen huur te betalen hebt). Maar je had waarschijnlijk geen gelddeskundige nodig om je dat te vertellen. We gaan dus verder met andere adviezen…

Diversifieer je portefeuille

Leg niet al je eieren in één mand – zelfs als het lijkt alsof je investering het geweldig doet, bedenk dan dat er misschien betere opties zijn. Houd wat geld achter de hand zodat je het snel genoeg kunt verplaatsen om van die mogelijkheden gebruik te maken. Vergeet ook de inflatie niet! Het geld zal niet eeuwig dezelfde waarde blijven houden, dus zorg ervoor dat het bij tenminste wat rente te verdienen.

Wees je ervan bewust dat je geld in gevaar is

Of je nu een ervaren belegger bent of een newbie, er is altijd de mogelijkheid dat je verliest wat je inlegt. Als dit ontmoedigend werkt, bedenk dan dat het normaal is en deel uitmaakt van het proces bij beleggen – zolang je het slim speelt, natuurlijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen