Tips

Wanneer moet je beginnen met investeren en beleggen

Weet je wat de beste tijd is om te beginnen met beleggen? Nu. De Nederlandse economie draait al een tijdje op volle toeren, en het kan te laat zijn als je nog langer wacht. Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je ofwel: A) Je bent al begonnen met beleggen in Nederland B) Je overweegt te beginnen met beleggen C) Je wilt meer over dit onderwerp te weten komen voor je een beslissing neemt. In elk geval, lees verder!

In deze blogpost geef ik je alle informatie over wanneer je moet beginnen met investeren in Nederland, inclusief enkele redenen waarom juist nu een goed moment is, en ook informatie over hoeveel geld mensen meestal in het begin investeren. Omdat ieders situatie een beetje anders is, zullen we bekijk de voor- en nadelen van nu al beginnen met beleggen in Nederland.

Wanneer moet je beginnen met beleggen?

Wat is er nu zo leuk aan geld investeren in Nederland? Ten eerste maken we momenteel een van de langste economische bloeiperiodes ooit door. De Nederlandse economie groeit al 17 jaar achter elkaar, wat behoorlijk indrukwekkend is! En het ziet ernaar uit dat deze hausse nog niet voorbij is: onze economie groeide vorig jaar met 2,6% . Dit betekent dat er heel wat kansen zijn als je weet waar je moet zoeken. Omdat de rentevoeten nog steeds relatief laag zijn (hoewel ze langzaam stijgen), is dit misschien een goed moment om met je beleggingen wat risico’s te nemen om je rendement te maximaliseren. Een mogelijk nadeel van nu te kiezen voor beleggen is dat je geld zou kunnen verliezen als de rentevoeten stijgen. De kans is echter groot dat het geen enorm verlies zou zijn, want de rentevoeten zijn nog steeds relatief laag vergeleken met wat ze vroeger waren.

Hoeveel investeren mensen meestal? Als je met andere beleggers in Nederland praat, zul je merken dat de meesten gewoonlijk beginnen te beleggen met €1-10k of meer – en dat is niet altijd veel geld! Het gemiddelde bedrag dat Nederlanders investeren is ongeveer €20k (bron: De Grote Recherche), maar er is geen reden waarom je niet met minder aan de slag zou kunnen. Bedenk dat een beleggingsportefeuille die goed belegt gemakkelijk binnen 10 jaar zes cijfers kan bereiken.

Waar in beleggen?

Welke beleggingen worden meestal gekozen? Nederlanders beleggen gewoonlijk in vijf belangrijke dingen: de beurs, onroerend goed, particuliere leningen, levensverzekeringen en koffie. Ja, je leest het goed! Investeren in koffie wordt tegenwoordig heel populair omdat telers er tot 10%/jaar aan kunnen verdienen (bron: De Telegraaf). Zulke hoge rendementen zijn natuurlijk erg aantrekkelijk. Er zijn ook andere manieren om te beleggen die flink uitbetalen, zoals beleggen in kunst (bijvoorbeeld door schilderijen te kopen) of beleggen in cryptocurrencies. Bedenk echter dat het allebei relatief nieuwe beleggingsvehikels zijn waar veel risico’s aan verbonden zijn.

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen