Tips

Moet je investeren in een home-gym, of toch naar de sportschool gaan?

Veel mensen zoeken een manier om geld te besparen, en het idee om te investeren in een thuis-gym lijkt een prima optie. Je kunt immers op elk moment trainen zonder je zuur verdiende geld te hoeven uitgeven aan maandelijkse sportschool lidmaatschappen. Plus het is altijd beschikbaar! Je hoeft geen tijd vrij te maken van werk of school, je hoeft je niet van de ene naar de andere locatie te haasten – alles staat daar op je te wachten! Maar voor je in deze investering springt als het antwoord op elke fitnessbehoefte, laten we eerst eens kijken naar enkele voor- en nadelen van het maken van je eigen thuis-gym.

First things first…

Eerst en vooral – zul je het ook echt gebruiken? Zo niet, waarom zou je dan de moeite om alle apparatuur te kopen? Als je sportscholen voor thuis bekijkt, denk dan na over wat je werkelijk zou gebruiken. Als je het niet zeker weet, begin dan met te bedenken wat voor soort workouts je leuk vindt. Geef je de voorkeur aan cardio of gewichtheffen? Pilates of yoga? Als je dat eenmaal weet, wordt het gemakkelijker om de juiste uitrusting te kiezen.

Benodigde ruimte

Iets anders om rekening mee te houden is hoeveel ruimte je hebt. Thuisgymnastiektoestellen kunnen veel ruimte innemen, dus zorg ervoor dat je genoeg hebt voor je investeert. Je wilt niet dat je fitnessruimte het zoveelste meubelstuk in huis wordt dat nooit gebruikt wordt!

De kosten van een thuisgym

Net als aan alles zijn er kosten verbonden aan thuisgymzalen variĆ«rend van de aanschafprijs tot eventuele huurkosten. Je zult waarschijnlijk een multifunctioneel toestel of vrije gewichten en wat cardio-apparatuur willen, en die kunnen duur zijn. Maar laat dit alles je niet afschrikken! Als je eenmaal begint met het bekijken van verschillende toestellen voor thuisgym, ontdek je misschien dat er al iets is dat voor jouw ruimte en behoeften zou werken. Zo niet, overweeg dan te huren in plaats van te kopen – het kan je op lange termijn veel geld besparen (en je ook leren hoe je al die nieuwe apparatuur veilig gebruikt).

Wat is belangrijker?

Een andere factor om rekening mee te houden is de hoeveelheid tijd die het kost om je sportzaal in te richten. Als je je ‘s morgens aan het klaarmaken bent, heb je dan wel genoeg tijd? Of zal dit alleen maar wegnemen van de tijd die je zou kunnen besteden aan lichaamsbeweging? Zal een eigen sportschool je ervan weerhouden op te staan en voor je werk of school te gaan sporten?

De beste manier om in vorm te komen is iets te vinden dat je graag doet, en er dan een prioriteit van te maken. Soms denken mensen dat het kopen van eigen apparatuur hen zal helpen om regelmatig te gaan sporten. Maar als ze geen plezier hebben in wat ze doen, zullen trainingsroutines waarschijnlijk toch onregelmatig worden – hoeveel geld er ook besteed is aan fitnessapparatuur voor thuis! Als je echt regelmatig wilt sporten, zorg er dan voor dat wat je kiest leuk is. Lidmaatschappen van sportscholen kunnen duur zijn (afhankelijk van waar je heen gaat), terwijl thuisgymnastiek geld bespaart, maar probeer iets te vinden als danslessen, wandelgroepen of zelfs fietsclubs in de buurt van je –

Een thuisgymzaal biedt je het gemak om te sporten wanneer je maar wilt, maar als het niet iets is dat je echt regelmatig wilt gebruiken, wordt het waarschijnlijk gewoon weer een meubelstuk in je huis. Als er geen “wow-factor” zit aan wat je in je kamer zet, probeer dan misschien in plaats daarvan tweedehands apparatuur te huren of te kopen. Als je de juiste trainingsroutine voor jezelf probeert uit te zoeken, laat geld dan geen reden zijn die je tegenhoudt – zoek iets leuks uit en geniet van fit worden!

Misschien vind je dit ook leuk

Populaire artikelen